Onze instrumenten

Breeze Recorder Consort speelt op kopieën van historische blokfluiten, gebouwd door de bekende Italiaanse blokfluitbouwer Francesco Livirghi.

Livirghi: “Laat me eerst verduidelijken dat, hoewel ik de hele familie van blokfluiten heb afgeleid van de originelen bewaard in het Kunsthistorisches Museum in Wenen, gesigneerd HIER.S (waarschijnlijk Hieronimus Salombron uit Venetië, volgens onderzoek van Armando Fiabane), ik ze liever “Praetorius blokfluiten” noem, als eerbetoon aan de man die dit type instrument voor het eerst beschreef en hun gebruik in consort documenteerde”.

In het derde deel van zijn “Syntagma Musicum” getiteld “De Organographia” (gepubliceerd in 1618), meldt de Duitse componist Michael Praetorius voor het eerst de aanwezigheid van zeer grote blokfluiten, namelijk een bas en contrabassen in Bb en F, en hele kleine zoals sopranen in C en en een sopranino in G. Hoewel Praetorius zijn tractaat rond 1613-1615 schreef, maakt hij geen melding van nieuw ontwikkelde instrumenten die in die tijd en waarschijnlijk ook in de 50-60 voorgaande jaren erg populair waren. Gezien de aanwezigheid van deze extra grote en kleine instrumenten in talloze collecties en musea in heel Europa, kunnen we stellen dat ze min of meer standaard waren tijdens de renaissanceperiode.